Yeni yılda kendime meydan okuyorum!




Yarın için geç olabilir, şimdi başlamaya ne dersin?

Yazıma yeni yılda seni mutlu edecek 24 kural, işte mutluluğun formülleri vb. başlıklara başlamak istemedim. Başlıklar üzerinden listeler yaparak değil, yol gösterici bir tavır sergileyerek bu yolda beraber ilerleyelim istiyorum. Çünkü sadece senin değil benimde morale ve motivasyona ihtiyacım var. 

Her yeni yılda hepimiz yeni hedeflere, yeni beklentilere, sahip oluyoruz. Çünkü her seferinde bir değişim istiyoruz. Seninle koyduğumuz bu hedefleri yerine getiremiyoruz. Çünkü aradan zaman geçtikçe bu hedefleri unutuyor ve çoğu zaman hedefleri gerçekleştirecek motivasyona sahip olamayabiliyoruz.

Kurumsal Gelişim Merkezi Yöneticisi Psikolog Ayşegül Horozoğlu insanların yeni seneyi bir milat olarak gördüğüne dikkat çekiyor. Enkavi, “Yeni başlangıçlar yüksek motivasyon ister. İnsanlar alışkanlıklarından kolay kolay vazgeçemezler. Şimdiye kadar yapmadığını yapmak ya da yaptığı şeyleri yapmaktan vazgeçmek kolay değildir. Bu nedenle bir başlangıç noktası belirlemek ilk adımı atmak anlamına gelir ve gerekli olan motivasyonu sağlar. Hafta başı, yılbaşı, dönem başı gibi günler başlangıcı çağrıştırdığı için herkes tarafından tercih edilen zamanlar oluyor” diyor.
Burada önemli olan istediğimiz şeyin tam olarak ne olduğunu tüm detaylarıyla netleştirmektir. Yani varmak istediğimiz noktayı ve o noktaya varana kadar izleyeceğimiz yolu tanımlamak gerekir.  Yeni davranışımız istikrarla tekrar edilirse kim olduğumuzu belirleyen unsurlardan biri haline gelir. Bu nedenle uygulaması kolay ve bizi emin adımlarla hedefe ulaştıracak kararlar almamızda fayda var.
Kısa vadeli hedefler gerçekleştikçe daha uzak ya da zor hedefe varmak kolaylaşır. Bizi motive eder, hedef gözümüzde büyümez ve ulaşılmaz olmaktan çıkar, çünkü ulaşılması zor gözüktüğünde, vazgeçmek çok daha kolay olur. İnsanoğlu, bir hedefin ucunda tanımlanmış bir ödül yoksa kolay vazgeçebiliyor. Kararımızı uygulamak için güçlü bir dürtü olması ve bununla ilgili duygu geliştirmemiz gerekir.

·         Daha fazla yürü daha fazla su iç,
·         Daha açık sözlü ol,
·         Yaptığın işin en iyisi olmak için geceni gündüzüne katarak çalış,
·         Sevdiğin insanları daha çok gör, aileni bir araya getir,
·         Çok oku ama doğru kaynakalardan oku,
·         Yediğin ve içtiğin şeylere dikkat et,
·         Sosyal medyada geçirdiğin vakti kısıtla,
·         Daha az eşyaya, kıyafete sahip ol. Karmaşa seni karıştırır.
·         Yılda en az bir kere kan ver,
·         Az uyu, az ye, az gül ve az konuş bu hayat düsturun olsun.

Kimine göre bu liste 20’dir, kimine göre 30, 40, 50... Sen kendini benden daha iyi tanıyorsun onun için listeni kendin oluştur. Önemli olan listeyi oluşturmak değil, sonuca varabilmektir. Mümim Sekman’ın dediği gibi okumak, düşünmek, uygulamak ve sonuçlandırmak.

Sizi iyi hissettiren şeylerin neler olduğunu bul, asıl hedeflediğin şeyin ne olduğunu netleştir, hedeflerinin sorumluluğunu al ve son olarakta  hedeflerini küçük adımlara bölün. Böl ki kolayca yutup hazmedebilesin.

Kendine sorular sor!

·         Yeni yılda, hedefimi gerçekleştirmem için yapmam gereken şeyler nedir?
·         Bu ay içinde, yapmam gereken şeyler nedir?
·         Bu hafta içinde, yapmam gereken şeyler nedir?
·         Bu gün içinde, yapmam gereken şeyler nedir?

Bu hedefimi gerçekleştirmem için benimle işbirliği yapabilecek kişi veya kişiler kimdir?
Yüzleşmekten korkma. Alacağın cevapların duygularını zedeleme ihtimali yüzünden bu zamana kadar insanlara söylemek istediklerini tam olarak söyleyememiş olabilirsin. Alacağın cevap seni en fazla bir kere yaralar.
Kabullenmeyi öğren. Ölümü, ayrılığı, insanları, kendini… Ölümü kabullendiğin zaman acını yaşıyorsun ama hayatın senin için devam ettiğini biliyorsun. Ayrılığı kabullendiğin zaman yıkılmış gibi hissediyorsun ama bunun bir son olmadığını er geç fark ediyorsun. İnsanları kabullendiğin zaman sakin oluyorsun. Kendini kabullendiğin zaman ise mutlu oluyorsun.
Hayat tüm planlarını bozabilir buna  hazırlıklı ol. Ve bana gelince, BarışÖzcan’a, Kafalar’a, Enes Batur’a Şanışer’e, Sagopa’ya, meydan okumayacağım. En büyük meydan okumayı kendime yapacağım.  Yeni kararlar için yeni yılı bekleme. Bir piyango biletine dahi ihtiyacın yok. Başarı mı istiyorsun? Yarın değil şimdi başla!

Muhammed Zeki Aygur
Sosyal Medya Hesaplarım :
Gmail : mzekiaygur@gmail.com










Yorumlar

Popüler Yayınlar